skip to Main Content

Groot nieuws voor de internationale repareerbeweging: Apple gaat klanten voor het eerst toestaan zelf reparaties uit te voeren.

Vanaf volgend jaar krijgen klanten toegang tot de officiële onderdelen, gereedschappen en handleidingen van Apple. Daarmee maakt het bedrijf een grote ommezwaai in het reparatiebeleid.

Onderdelen, gereedschap en handleidingen

“Apple krijgt al jaren kritiek dat het te moeilijk is om bijvoorbeeld de iPhone te laten repareren door een winkel om de hoek, of om de reparatie zelf uit te voeren”, schrijft RTL Nieuws op zijn website. “Dat gaat vanaf volgend jaar veranderen, heeft Apple bekendgemaakt. Klanten die zelf iets willen repareren kunnen dan bijvoorbeeld een schermpje of een batterij bij Apple kopen en krijgen dan de juiste handleidingen en gereedschappen erbij geleverd.”

De Volkskrant meldt de de stap van Apple volgt na jaren van druk door consumentengroepen. “Onlangs nog was er veel kritiek toen bleek dat Face ID niet meer werkte nadat het scherm van een iPhone door een derde partij was vervangen. Apple draaide dit daarna via een software-update terug.”

The New York Times spreekt van een grote overwinning voor de Right to Repair-beweging. “Dit is een teken dat techbedrijven eindelijk beginnen in te zien dat onderhoud en reparatie onderdeel uitmaken van de ervaring van het bezitten van een gadget.”

Jarenlange druk vanuit de repareerbeweging

Repair Café International is blij met de stap van Apple. “Apple doet dit niet zomaar”, reageert directeur Martine Postma. “Dit is het gevolg van jarenlange druk vanuit de internationale repareerbeweging waarvan Repair Cafés prominent onderdeel uitmaken. Om deze reden is het voor de circulaire economie zo belangrijk dat Stichting Repair Café kan doorgaan met haar werk: het verder verspreiden van Repair Cafés en het ondersteunen van het Repair Café-netwerk.”

Meer lezen

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top