skip to Main Content

Elektrische apparaten zijn steeds lastiger te repareren. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Repair Café en Natuur & Milieu onder coördinatoren van de ruim 300 Nederlandse Repair Cafés. Koffiezetapparaten, stofzuigers en video/audioapparatuur komen het vaakst langs voor reparatie.

Repareren moeilijk gemaakt
70% van de respondenten geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om elektrische apparatuur te repareren. In die gevallen waarin reparatie een probleem vormt, is een apparaat meestal (80%) niet open te maken, is specialistisch gereedschap nodig (61%) of zijn onderdelen verlijmd en versmolten (57%). Ook het tekort aan reserveonderdelen (52%)  is een belangrijke belemmering voor reparatie.

“Het is heel belangrijk dat er snel beter repareerbare producten op de markt komen. Alleen dan kunnen we effectief toewerken naar een circulaire economie”, reageert Martine Postma, directeur van Stichting Repair Café. Sijas Akkerman, hoofd Voedsel & Grondstoffen bij Natuur & Milieu, noemt het ‘bizar’ dat apparaten steeds moeilijker te repareren zijn. “Het kortetermijnbelang van fabrikanten – zoveel mogelijk nieuwe elektrische apparaten verkopen – gaat boven het belang van consumenten. Zo krijg je geen waar voor je geld.”

Meldpunt Kapotte Apparaten
Natuur & Milieu lanceert daarom vandaag het Meldpunt Kapotte Apparaten, waar iedereen zijn kapotte elektrische apparaat kan melden. Voorwaarde is dat het apparaat binnen een jaar na de garantietermijn stuk is gegaan. Of dat het apparaat lastig te repareren is. Met de resultaten wil de organisatie scherpere regelgeving over levensduur en repareerbaarheid voor fabrikanten van elektrische apparatuur afdwingen.

Natuur & Milieu wijst erop dat een product repareren het beste is voor milieu én economie. In de praktijk verdwijnt een groot deel van de waardevolle producten en componenten bij het afval. Een deel wordt gerecycled, maar het is beter het product eerst langer te gebruiken en te repareren, voordat je het gescheiden inlevert. Hergebruik en reparatie creëren ook meer lokale werkgelegenheid.

Repareerbaarheidslabel
Stichting Repair Café en Natuur & Milieu vinden dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de levensduur van producten en de mogelijkheden van reparatie. Bijvoorbeeld door een repareerbaarheidslabel voor nieuwe producten te introduceren. Ook het meeleveren van een reparatiehandleiding bij aankoop van het product, het langer beschikbaar blijven van reserveonderdelen en het goedkoper maken van reparatie dragen bij aan groei van de reparatiemogelijkheden. Daarnaast moeten consumenten weten hoe lang de verwachte levensduur van een product is. Alleen dan kan de consument een goede keuze maken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top