skip to Main Content

Op de ochtend van 26 mei heeft Right to Repair Europe een berg afgedankte printers neergelegd voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Met deze actie willen Right to Repair Europe en partners aandacht van de Commissie vragen voor de gebrekkige regelgeving wat betreft het verminderen van printerafval.

Product dat heel veel afval veroorzaakt

In september 2020 heeft de Commissie printers aangewezen als product dat heel veel afval veroorzaakt, naast mobiele telefoons, laptops en tablets. De Commissie heeft toen beloofd regels voor printers te zullen opstellen, “tenzij de sector zelf een ambitieuze vrijwillige overeenkomst bereikt” om de ecologische voetafdruk van printers te verkleinen. Bijna een jaar later hebben de gesprekken over deze vrijwillige overeenkomst nog geen tastbaar resultaat opgeleverd.

Printers zijn een van de meest iconische voorbeelden van geplande slijtage. Op repareerbijeenkomsten horen ze tot de producten die het minst vaak met succes worden gerepareerd. Volgens gegevens van de Open Repair Alliance wordt slechts 37% van de printers tijdens zulke bijeenkomsten gerepareerd; 33% wordt beschouwd als niet meer te repareren.

100.000 ton e-waste per jaar door cartridges

Ook printercartridges zijn een belangrijke bron van elektronisch afval. In de EU ontstaat elk jaar 100.000 ton e-waste door beperkt hergebruik en herfabricage van cartridges, zo blijkt uit gegevens in een EU-rapport uit 2019.

Right to Repair Europe en partners roepen de Commissie op om de ontoereikende vrijwillige overeenkomst van  printerfabrikanten te verwerpen. In plaats daarvan zou de Commissie onmiddellijk moeten gaan werken aan verplichte eisen om de duurzaamheid en repareerbaarheid van printers aan te pakken, en de herbruikbaarheid van cartridges te bevorderen.

Meer over printers:

 

Back To Top